oto ekspertiz zorunlu mu

20 Tem 2018

2.el Araçlarda Oto Ekspertiz Yönetmeliği, Oto Ekspertiz Zorunlu mu?

İkinci el araç satın almayı düşünenleri yakından ilgilendiren oto ekspertiz konusu ile ilgili son yıllarda ciddi gelişmeler yaşandı. Devlet, bazı kriterlerdeki araçlar için oto ekspertiz raporu zorunluluğu getirdi. Bu sayede ikinci el araç piyasasında özellikle de araç satın alacaklar için çeşitli sorun ve endişelerin (km, hasar durumları gibi) önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Daha önceki yıllarda oto ekspertiz yaptırmak zorunlu değildi ancak 2018 yılı itibariyle değişen yasalar neticesinde bazı araç türlerinin ikinci el oto piyasasında satışının gerçekleştirilebilmesi için artık oto ekspertiz raporu zorunluluğu getirilmiş durumda. Peki bu yasa hangi araçları kapsıyor?

Oto Ekspertiz Yasası Neleri Kapsıyor?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen yeni yasa kapsamında oto ekspertiz raporu zorunluluğu ile ilgili ayrıntılara baktığımızda; zorunluluğun 8 yaş altındaki ve/veya 160.000 kilometreye ulaşmamış araçlar için olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla söz konusu sınırların üzerindeki araçlar için oto ekspertiz yaptırma zorunluluğu ya da oto ekspertiz raporu zorunluluğu söz konusu değildir. Ancak yine de söz konusu araçların ikinci el piyasasında alımında riske girmek istemeyenler için bu önemli bir işlemdir.

İkinci el motorlu kara taşıtlarının satışı ve genel ticareti ile ilgili düzenlenen ve Resmi Gazete’de yayımlanan yasaları ileriye dönük değerlendirdiğimizde ise bu türden alım-satımların sektördeki ilgili meslek erbabları aracılığı ile yapılması amaçlanıyor.

Oto Ekspertiz Raporu Zorunlu mu?

Oto ekspertiz raporu bazı araçlar için zorunlu, bazıları için ise zorunlu değildir. Hangi araçlar için zorunlu olduğunu, düzenlenen yeni yasada ve aynı zamanda Resmi Gazete’de belirtilen ayrıntılarda görebiliyoruz. Söz konusu ayrıntılarda; “sekiz yaşın altındaki” ve “160.000 kilometreye ulaşmamış” araçlar ibarelerinin yer aldığına dikkat çekmek gerekiyor. Bu da demek oluyor ki, eğer ki ikinci el piyasasında satışa sunulan araç sekiz yaş altında ve/veya 160.000 km ulaşmamış ise ekspertiz yaptırması ve rapor edinilmesi zorunludur. Diğer bir kriter ise alacağınız araç normal bir vatandaş ise oto ekspertiz raporu alınmak zorunda değil, bahsetmiş olduğumuz konu bu işin ticaretini yapan ve bundan gelir elde eden  kişi ve ya kurumlar için geçerli olmaktadır.

Yeni düzenlemelerde dikkat çekmek istediğimiz bir diğer önemli ayrıntı ise oto ekspertiz raporu ücretidir. Normalde bu ücretin hangi taraf ödeyeceğine dair bir belirsizlik söz konusuydu ancak yeni düzenleme ile birlikte, söz konusu ücretin normal hallerde satıcı tarafından ödenmesi ancak alıcı kaynaklı bir iptal durumu söz konusu olduğunda da alıcı tarafından ödenilmesi gerektiği belirtilmiş.

İlgili yasada satıcı olarak ifade edilen taraf ile ilgili “yetki belgesine sahip işletme” ibaresi yer alıyor ki, bu ibareyi dikkate aldığımızda da ilgili yasalar kapsamında ikinci el araç sektöründe satış işleminin ilgili yetkili meslek birimleri tarafından yasal bir zeminde gerçekleştirilmesi ön görüldüğünü anlıyoruz.

Oto Ekspertiz Raporu Ne Zaman Zorunlu Hale Geliyor?

Oto ekspertiz raporu zorunluluğu, 2018 yılı itibariyle artık zorunlu olmuş durumda. Çünkü yeni düzenleme zaten Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak bu zorunluluğun tüm araçları kapsamadığını da tekrar belirtmek isteriz.

Öte yandan yasa kapsamında belirtilen esasların tüm motorlu taşıtlar için geçerli olduğunu, dolayısıyla da; motosiklet, otomobil ayrımı yapılmadığını belirtmek isteriz.

Diğer bir yandan ise yasa kapsamında tüm araçlar için bu zorunluluk geçerli değilse de, özellikle de alıcı tarafında araç hakkındaki belli başlı şüphelerin ortadan kaldırılması için önemli olduğuna dikkat çekmek isteriz. Bu bağlamda hem alıcı hem de satıcı taraflar için büyük kolaylık sağlayacak bu işlemin aynı zamanda mobil olarak da talep edilebildiğini belirtmek isteriz. Aracın bulunduğu konuma kadar gelecek tam donanımlı mobil oto ekspertiz aracı sayesinde kısa bir süre zarfında ekspertiz işlemi yapılmakta ve söz konusu araç için ihtiyaç duyulan oto ekspertiz raporu hazırlanmaktadır. Bu rapor mail, telefon ya da kargo yöntemlerinden birisi ile ulaştırılabilmektedir.

Zorunlu Oto Ekspertiz Raporunu Kimler Düzenleyebilecek?

Zorunlu ya da isteğe bağlı alınacak oto ekspertiz raporu ancak yetkili firmalar tarafından düzenlenebilmektedir. Zaten yeni yasalar kapsamında söz konusu firmalar ile ilgili belirleyici ayrıntılara da yer verilmiştir. Buna göre ilgili firmaların TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmaları gerekmektedir. Bu belge ise ilgili firmanın Türk Standartları Enstitüsüne başvurusu ile alınabilmektedir. Ancak belge direkt olarak verilmiyor nitekim öncesinde başvuruda bulunan firmanın yeterli kriterleri sağlayıp, sağlamadığına dair araştırma ve denetim yapılıyor. İlgili kriterleri sağlayan firmalar ise belgeyi edinmeye hak kazanıyor.

13 Şubat 2018 tarihinde resmi gazate’de yayımlanmış olan “İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK” içeriğine bu linkten ulaşabilirsiniz.

İÇERİĞİ PAYLAŞ :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şimdi Ara
Konum İste